Certificate verzi

Certificate verzi (REC – Certificate pentru Energie Regenerabila)

Romania va implementa noi strategii in domeniul energetic care sunt in concordanta cu dezvoltarea tarii. Aceste strategii vor fi axate pe cresterea ponderei producerii de energie din surse regenerabile. Acesta este motivul pentru care Autoritatile Romane au implementat un sistem de sprijinire a producatorilor de astfel de energii numit Certificate verzi sau REC (certificate pentru energie regenerabila). Scopul final este de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Schema generala a mecanismului REC - Certificate Verzi

Schema generala a mecanismului REC - Certificate Verzi

Note importante:

  • Certificatul verde (REC) este un document care atesta producerea unei cantitati de energie electrica de 1 MW din resurse regenerabile. REC este un instrument bazat pe piata care certifica faptul ca purtatorul acestuia a livrat 1 MW de energie regenerabila. De indata ce producatorul (producer) de energie a alimentat reteaua nationala de energie electrica cu 1 MW energie regenerabila, el va putea primi 1 REC. Acesta va putea fi tranzactionat de producatorul (producer) de energie electrica regenerabila pe o piata speciala ca si un produs.
  • Furnizorul (cel care livreaza- supplier, provider) de energie trebuie sa cumpere REC de la producatorii de energie regenerabila imediat dupa ce energia produsa de acestia este livrata in retea.
  • Relatia contractuala este urmatoarea: Producatorul produce energie si o livreaza catre reteaua nationala. Furnizorul o preia de la producator din retea si o vinde consumatorilor finali (casnici sau societati comerciale). Banii urmeaza calea inversa. Facturile se emit de catre furnizori catre consumatori. Consumatorii (consumers) platesc catre furnizori care platesc la randul lor Producatorii.
  • In facturile emise de furnizori si trimise catre consumatorii de energie electrica se include ca o componenta importanta contravaloarea producerii efective a energiei electrice.
  • Statul Roman ajuta investitorii in energii regenerabile cu sistemul de certificate verzi (REC) care se bazeaza pe comercializarea legala a acestora.
  • In Romania in anul 2016 existau aprox. 210 furnizori de energie care au cumparat un total de 12,6 mil. certificate verzi.
  • In Romania, capacitatea instalata de energie regenerabila este de 4.741 MW din care cea bazata pe biomasa este de numai 106 MW.
  • Obiectivul Uniunii Europene este ca pe viitor toate tarile sale membre trebuie sa fie preocupate de dezvoltarea variantelor moderne de generare de energie cum ar fi cele regenerabile ca si alternative la cele clasice.
  • Cotele obligatorii suplimentare in facturile de electricitate din Romania sunt:
    - 9% extra-facturare pentru certificate verzi;
    - 2% extra-facturare pentru cogenerare.
  • Obiectivul national al Romaniei este ca energia regenerabila sa aiba o crestere a ponderei sale fata de energia totala generata si anume: 15% in prezent, 24% in anul 2020, 30% in anul 2030. Romania a atins deja prevederea pentru anul 2020 si se asteapta ca aceste tinte sa fie depasite si in viitor.
  • Sistemul de cote obligatorii este un mecanism de promovare a electricitatii din surse regenerabile bazat pe achizitionarea de catre furnizori a unei cote obligatorii de energie din surse regenerabile in scopul vanzarii acesteia catre consumatori.
    - ANRE (Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) decide o cota fixa de energie electrica din surse regenerabile pe care furnizorii trebuie sa o cumpere de la producatorii de energie.
    - ANRE califica anual producatorii de energie electrica din surse regenerabile pentru a le putea elibera certificate verzi.
    - Producatorii de energie regenerabila primesc pentru fiecare MWh produs si livrat in retea cate un certificat verde (REC) care se poate tranzactiona pe piata certificatelor verzi.
    - Pentru a-si respecta obligatiile, furnizorii trebuie obligatoriu sa cumpere un numar de certificate verzi egal cu cota de energie electrica din surse regenerabile achizitionata de la producator.
    - Valoarea Certificatelor verzi reprezinta un castig suplimentar obtinut de producatorii de energie curata (regenerabila) si livrata in retea.
  • Pretul energiei electrice este stabilit de piata de specialitate si reglementat de ANRE. Pretul suplimentar primit pentru certificatele verzi vandute este stabilit pe o piata distincta. Acest pret se negociaza in functie de beneficiile aduse mediului inconjurator, prin contractele bilaterale intre producatori si furnizori. Piata de certificate verzi este organizata si administrata de OPCOM (Operatorul pietei de energie electrica si de gaze naturale din Romania). Energia electrica este tranzactionata pe o piata separata de piata certificatelor verzi. Autoritatile ce reglementeaza aceasta piata a energiei electrice sunt: ANRE (Autoritatea Nationala Romana pentru Reglementare in domeniul Energiei), producatorii de energie electrica din surse regenerabile, furnizorii, OTS (Operatorul de transport si de sistem), OPCOM (Operatorul pietei de energie electrica si de gaze naturale, printre altele si autoritatea care controleaza piata de certificate verzi si care evalueaza preturile certificatelor verzi pe baza pretului de piata al acestora).
  • Legea 220/2008 reglementeaza un sistem pentru promovarea energiei din surse regenerabila pe o perioada de 15 ani. Durata valabilitatii acestei promovari a energiei regenerabile poate fi extinsa. Operatorul de transport si de sistem (OTS) va emite lunar certificate verzi si le va distribui producatorilor de energie regenerabila livrata retelei nationale in scopul de a fi preluata de furnizori si distribuita catre consumatorii finali.
  • Producatorii de energie regenerabila vor primi un numar de certificate verzi pentru energia produsa si livrata. Numarul de certificate verzi primite de producatori depinde de tipul de energie regenerabila. De ex. producatorul de energie regenerabila bazata pe energia solara (fotovoltaica) va primi 4 (+2 din 2017) certificate verzi pentru fiecare MWh, cel de energie eoliana va primi 2 certificate, cel de energie generata de microhidrocentrale 3 certificate etc.
  • Valoarea de piata a unui astfel de certificat verde este aprox. 40 Euro (si oscileaza intre 27-55 Euro).
  • Pretul energiei electrice este determinat de piata. Energia electrica produsa din surse regenerabile de energie prin sistemul de promovare poate fi comercializata prin contracte reglementate conform reglementarilor ANRE. Pretul curent de vanzare de energie electrica este de circa 38 Euro / MWh.
  • Operatorii de transport, retea, distributie sunt obligati sa garanteze transportul si distributia energiei electrice din surse regenerabile.
  • Sursele regenerabile eligibile sa participe in sistemul de tranzactionare a certificatelor verzi sunt: hidro, eolian, solar, geothermal, biomasa, biogas, LFG, gaz din fermentarea namolurilor de la tratarea apelor reziduale etc.
  • Cotele anuale obligatorii pentru certificate verzi sunt de aprox. 15% pentru perioada 2018-2020 si vor fi mentinute la valori apropiate pentru urmatorii ani (2021-2030).