Rezultatele implementarii

Folosirea tehnologiei de transformare a deseurilor in energie (WtE) la:

I. Electricitate

Electricitatea se poate produce din deseuri prin combustie directa in care se genereaza caldura. Aceasta este transformata prin intermediul unor boilere in abur care alimenteaza turbo-generatoare care genereaza in mod indirect energie electrica. Aceasta generare indirecta, prin intermediul aburului ca agent termic, are un nivel de eficienta redus de aprox. 15%-17%. In centralele moderne de acest gen se pot obtine coeficienti de eficienta mai mari.
Incinerarea are o eficienta mai mare decat gazeificarea datorita:
- temperaturilor de operare mai joase;
- presiunii scazute a aburului;
- totalului mai mic de energie necesara functionarii centralei.

II. Caldura

Metoda conventionala de generare a caldurii din deseuri este aceea de:
- combustie a deseurilor;
- obtinerea syngas din deseuri.
Aceste surse de energie termica se introduc in cazane cu scopul obtinerii de abur.
Prin tehnologii avansate este posibila procesarea syngas-ului si transformarea acestuia in metan. Acesta poate fi introdus in reteaua de gaz natural si folosit in boilerele domestice.

III. Energie combinata

Centralele de incinerare WtE pot produce caldura si electricitate cu o eficienta totala de peste 40%. In acest sens, caldura generata in timpul producerii de electricitate este captata si folosita. Cererea constanta de caldura va duce la beneficii economice ridicate.
Gradul de eficienta al folosirii caldurii va depinde de:
- locatia de amplasare a centralelor de generare a caldurii;
- posibilitatea de transport a caldurii catre zonele industriale care utilizeaza caldura in procesele tehnologice si, respectiv, in sistemele de incalzire a locuintelor si a zonelor comerciale.

IV. Combustibili de transport

Sistemele de transformare a deseurilor in energie (WtE) pot genera atat energie electrica si termica cat si alte tipuri de combustibili de ex. cei care sunt utilizati in transportul de vehicule.
Syngas-ul (gaz sintetic combustibil) produs prin tehnologiile de gazeificare si piroliza poate fi utilizat in motoare de vehicule daca se transforma in bio-metan. Syngas-ul poate fi utilizat, de asemenea, pentru obtinerea combustibilului diesel sintetic si a combustibilului pentru avioane. Alti combustibili obtinuti includ hidrogenul, etanolul sau biodiesel-ul.
Combustibilii de transport pot fi de asemenea obtinuti din biogaz, dupa procesarea acestuia.