Tipuri de deseuri

MSW (Deseuri Solide Municipale)

Diagrama MSW (Deseuri Solide Municipale)

Scurta descriere a procedeelor de tratamente ale deseurilor.

Explicatii la schemele MSW:

PROTORELIEF SRL are ca scop: reducerea depozitelor de deseuri, reducerea emisiilor de gaze de sera, scaderea consumului de combustibili fosili ale caror reserve se vor epuiza in deceniile urmatoare.
Dorim sa fim printre cei care contribuie la aplicarea unor solutii profitabile pentru dezvoltarea durabila a tehnologiilor de transformare a deseurilor in energie.

MSW (Deseuri Solide Municipale) este supus in MRF (Facilitati de Preparare a Materialelor) la diverse tratamente cum ar fi tehnologia MPT (Tratament Mecanic Prealabil) prin care se separa MSW in doua componente: Fractia Uscata si respectiv Fractia Umeda. Fractia Uscata / Fractia Umeda sunt tratate prin TMB (Tratament Mecano-Biologic).

- Fractia uscata este tratata in conformitate cu Tratamentul mecanic, care contribuie la separarea, sortarea, zdrobirea, omogenizarea si uscarea deseurilor reciclabile si reziduale.
- Fractia umeda este tratata prin Tratamentul Biologic (digestii aerobe AE si respectiv anaerobe AD).

Fractia uscata

Se compune din: deseuri reciclabile si deseuri reziduale.

Imagine cu Deseuri reciclabile

A) Deseuri reciclabile:

- Sticla;
- Hartie si Carton;
- Metal;
- Plastic.

Imagine cu Deseuri reziduale

B) Deseuri reziduale:

- Sunt depuse in depozitele de deseuri si transformate in energie prin intermediul gazului numit LFG captat si preparat.

Fractia umeda

Fractia umeda se transforma in deseuri biogenice (organice) si se prelucreaza in:

A) Compost prin procesul de compostare AE (digestie aeroba) in instalatii de compostare individuale in gospodarii sau industriale in fabrici de compostare;

B) Biogaz si Digestat care rezulta din procesul de digestie anaerobica (AD).

- Biogazul poate fi ars in CHP (centrale de co-generare combinata a energiei termice si electrice).
- Biogazul poate fi preparat ca si combustibil pentru vehicule sau poate fi folosit la tara in scopuri casnice ca si gaz metan pentru incalzire si la bucatarie.

Date statistice pe scurt

  • O cantitate totala de MSW de 4,5 mil. tone este previzionata a se genera in Romania la nivelul anului 2025 din care 700.000 tone se vor folosi ca si combustibil in centrale de incinerare si co-incinerare;
  • In conformitate cu PNGD (2018-2025), totalul investitiilor in gestionarea deseurilor este de aprox. 1,154 mld. Euro din care totalul investitiilor in instalatii / echipamente / centrale este de 650 mil. Euro;
  • Incinerarea va genera aprox. 335.000 MWh/an de agent termic in sistemul public si 124.000 MWh/an energie electrica in sistemul energetic national;
  • Zona Bucuresti este cea mai dezvoltata zona din Romania. Rata investitiilor in gestionarea deseurilor este de 173 Euro/ capita / perioada pentru anii 2018-2025. Investitiile vor veni de la Bugetul Guvernului Romaniei, de la bugetele locale si bugete EU. Investitiile private sunt bine venite si sunt considerate ca si resurse suplimentare celor prezentate;
  • Se previzioneaza ca Romania sa aiba in folosinta o Centrala importanta de generare a energiei prin arderea deseurilor in urmatorii 5-6 ani. Aceasta Centrala se va construi in zona Bucuresti si va deservi toate cele sase sectoare si zonele limitrofe;

Optiunile pentru Incineratorul Bucuresti sunt:
- O singura Centrala de incinerare a deseurilor cu generare de energie care va avea capacitatea totala de a deservi toate cele sase sectoare si zona limitrofa Bucurestiului.
- Doua Centrale mai mici care vor avea aceeasi capacitate insumata cu prima varianta si care vor deservi, fiecare, cate trei sectoare ale Bucurestiului.
- Trei Centrale mai mici care vor avea aceeasi capacitate insumata cu cea de la prima varianta si care vor deservi, fiecare, cate doua sectoare ale Bucurestiului.
In prezent autoritatile competente analizeaza aceste variante comparand avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni. Decizia finala va fi supusa unei dezbateri publice care va dura pana la sfarsitul acestui an.

  • Gazul natural are un raport de 3:1 ca si eficienta, mai buna atunci cand este transformat in ingrasaminte si un raport de 2:1 cand este transformat in energie. Aceste investitii sporesc eficienta utilizarii gazului natural in comparatie cu utilizarea gazului doar pentru producerea de caldura prin ardere directa. Aceasta este valabila si pentru alte tipuri de gaze cum ar fi de exemplu biogazul sau gazul de depozit.
  • Avand in vedere ca o mare parte din centralele energetice existente in Romania si care se bazeaza pe arderea carbunelui sunt vechi si vor fi inchise (aprox. 4.000 MW sau mai mult de 25% din capacitatea totala existenta a sistemului energetic national), Romania trebuie sa aplice o noua strategie privind modul de inlocuire a acestora. In sistemul energetic national exista o putere instalata bruta de aprox. 15.000 MW (total format din centrale hidroelectrice, termice, eoliene, nucleare etc.). Cel mai mare consum nu depaseste 12.000 MW. In ultimii zece ani, o putere instalata de 1.380 MW a fost definitiv inchisa, din care 950 MW de energie provine din carbune. Doar 6.000 MW din capacitatea instalata provenita din arderea carbunelui vor ramane active. Nu se anticipeaza o crestere semnificativa a cererii de energie, avand in vedere ca multe fabrici mari consumatoare de energie vor fi restructurate. Cu toate acestea se prevede o incurajare a investitiilor in noi centrale energetice din care o parte semnificativa va fi alocata energiilor regenerabile.
  • Un total mediu de energie EFECTIV produsa in Romania este de 6.500 MW dintre care: energie hidro 1.950 MW (30%); energie bazata pe carbune 1.800 MW (27,5%); energie nuclearo-electrica 1.370 MW (21%); energie bazata pe hidrocarburi 1.310 MW (20%); Energie bazata pe biomasa 40 MW (0,6%); eoliana 13 MW (0.2%) si respectiv fotovoltaica 11 MW (0,15%); rest - alte forme.

Toate aceste date sunt publice si mai multe detalii despre acest subiect se pot accesa usor pe site-urile autoritatilor Romane.

Cele 4 Tipuri si Surse de deseuri

A) MSW (Deseuri Solide Municipale):
Origini rezidentiale: deseuri menajere, deseuri alimentare, hartie, carton, materiale plastice, textile, piele, deseuri de la santierele de constructii, lemn, metale, deseuri speciale (obiecte voluminoase, consumabile electronice, e-deseuri).
Origini Industriale: ambalaje, deseuri alimentare, masini de reciclare, lemn, metal, beton, caramizi, cenusa, deseuri periculoase.
Origini comerciale: si institutionale: hartie, carton, plastic, deseuri de lemn, sticla, metal, deseuri speciale, deseuri periculoase.
Origini din constructii si demolari: lemn, metal, ciment, sol, caramizi, dale, sticla, material plastic, izolatie.
Origini din servicii municipale: resturi colectate dupa maturarea strazilor, resturi colectate dupa toaletarea copacilor si spatiilor verzi, deseuri din zonele de agrement, namoluri ramase dupa epurarea apelor reziduale.

B) Deseuri de proces: materiale provenite de la rebuturi de proces, strat de pamant de suprafata, roci sterile, ape reziduale din procese tehnologice si chimicale.

C) Deseuri medicale: deseuri infectioase (bandaje, manusi, culturi, tampoane, sange si fluide corporale), deseuri periculoase (obiecte ascutite, instrumente, substante chimice), deseuri radioactive, deseuri farmaceutice.

D) Deseuri din agricultura: coji de orez, tulpini de bumbac, pesticide, excremente animale, apa murdara, efluenti de siloz, plastic, medicamente veterinare.

PROTORELIEF SRL este interesata in principal de MSW care formeaza cea mai mare cantitate dintre deseurile produse in Romania. Iata estimarile pentru perioada viitoare (2025):

1. Cantitatea totala anuala de deseuri generate in Romania (formata din MSW, Deseuri medicale, Deseuri de proces, Deseuri din agricultura): aprox. 6 mil tone din care:
2. Cantitatea totala anuala de MSW: aprox. 4.5 mil. tone din care:
3. Cantitatea totala de MSW generata in Bucuresti: aprox. 1 mil. tone.